Vandra vackert


En har gått och blitt pensionär. Så fort jag kunde började jag ta ut pension, en futtig men ändå. ”Bäst en går här och velar är en dö”, sa den kloke farbror Åke, och jag tänkte att innan det är dags för det vill jag leva mina dagar så fullt och helt jag kan. Fast det har varit en organisk övergång – nedtrappning av arbetstid från 2008, lite berg- och dalbana i procenttal och de senaste två åren uppdrag och vikariat på deltid. Känns bra. Passar en rastlös mångsysslare. Och herregud så mycket det finns att göra utöver lönearbetet – vill ju gärna lämna nån slags positivt fotavtryck här innan jag drar, inte bara det kolsvarta konsumtions/fossiltrampet och då kan den här tiden användas. Till miljöarbete, till läxhjälp kanske, hoppa in där det behövs. Så länge jag orkar. Samvetet…

Men sen tänker jag: lugna ner dig. Du har arbetat i över 40 år. Du har fått två barn, hjälpt dem växa upp, tagit dig igenom svart sorg, fortsatt fast det kändes omöjligt – gjort plattor och böcker och what not. Ta inte åt dig av politikerkörens mässande – alla måste jobba mer, längre, jobba, jobba på med vad som helst bara vi jobbar. Länge. Heltid. Tills vi kroknar.

Hade vi hejdat oss och i demokratisk anda delat upp fördelarna av den effektivisering som teknikutvecklingen gett upphov till istället för att öka konsumtionen – en del betydligt mer än andra –  så hade vi kunnat arbeta betydligt kortare dagar än vi gör. Vad är det som säger att 40 timmar per vecka är det naturliga för oss? Vi bestämmer sånt! Själva! Och eftersom vi bevisligen inte kan konsumera Jordens resurser på den här nivån, eftersom samhället måste förändras i riktning mot hushållning, värnande, och eftersom stressnivånålen ligger och darrar på rött för de flesta, så, politiker (och fack!) sluta mässa om nödvändigheten av att alla ska jobba hela tiden, hur länge som helst (lyssna på, och läs, Roland Paulsen).

Jag tänker inte ha dåligt samvete. Jag vill leva, vara med mina barnbarn, sjunga sånger, umgås med kära vänner, skriva, odla, lyssna, bidra på de sätt jag kan och har lust med. Vandra vackert. Bäst en går här och velar är en dö.

Comments
One Response to “Vandra vackert”
  1. Mia Björklund skriver:

    Härligt sammanfattat och jag tar med tanken inför arbetsdagarna som kommer❣ vänligen Mia Björklund

Leave A Comment