Vad äter du då??


Jag firar ett år som vegan. Och har överlevt! Inga djur har trängts i trånga stall och burar, inga har behövt sätta livet till för min skull det här året, inga kalvar har behövt skiljas från sin mamma som nyfödda för att jag vill ha mjölken (normalt går de med morsan 10 månader – som föl gör med sina morsor). Lägre klimatutsläpp. Det känns faktiskt väldigt bra.

Och, som sagt, jag har överlevt! Har ett blodvärde som medger blodgivning och antagligen lägre kolesterolvärde än förut. Dessutom är maten GOD! Imagine that. Ser ofta tvivel och misstro i människors ögon när jag säger det.

Ett år som vegan, inte mycket att skryta med. Inte tio år som vegetarian med små fiskinslag heller. Större delen av mitt liv har jag ätit djur. Växte ju upp med det, det var normen. Söndagsstek och brunsås, pannbiff och bräckkorv. Kött och potäter, det var vad man skulle äta. Eller fisk, då. Mamma lagade fantastisk mat. Vi tryckte ju inte oss sådana makalösa mängder som folk gör nu, förstås – köttätandet har ökat med 40 procent sedan 1990-talet! Svenskarna äter näst mest kött i Europa. Kött, kött, kött, morgon, middag, kväll. För att det är billigt. Och billigt är det för att djuren inte skuttar runt i hagarna utan står i gigantiska lagårdar – för att djuruppfödning och slakt är storindustri.

Men nu är det slut för min del. Hörde just på Rapport att 7 procent av engelsmännen har slutat äta kött också, efter den så kallade ”hästköttskandalen”. Fel muskler i lasagnen.

Tänkte dela med mig av lite maträtter då och då här i bloggen, så ni ser att det inte går någon nöd på mig.

Igår bjöd jag dotter och svärson på potatisgratäng t ex. Vadå, då måste man väl ha mjölk eller grädde? Javisst, men det finns ju olika sorters mjölk, har jag lärt mig under det här året – havremjölk, sojamjölk, dinkelmjölk, mandelmjölk, rismjölk… Och grädde av soja och havre! Som funkar utmärkt, finns ekologiskt och allting. Till denna gratäng fick de hasselnötsbiffar – malda nötter, lättstekt finhackad lök och lite kokt potatis mixas, kryddas, i med lite kikärts-eller sojamjöl, forma till (pann)biffar och stek. Och en sallad då, men det är ju en lätt match  (och ofta tror folk att det är allt jag kan äta…)

Idag blev det en gryta med blomkål, broccoli, lök, linser, tofubitar, bladselleri, cashewnötter  – sånt som fanns hemma. Kokosmjölk, gurkmeja, soja och lite andra kryddor i. Bröd till. Mums filibabba.

Återkommer med mer!

Comments
One Response to “Vad äter du då??”
  1. Hanna skriver:

    Heja!!

    Du borde ha en såndär knapp så man kan dela dina inlägg på facebook, elle? Folk behöver läsa nått vettigt emellanåt…

Leave A Comment