Under ytan


Isabella Lövin har skrivit en fantastisk bok, som jag har hojtat om här förut (och som jag också citerar och hyllar i min egen bok). Tyst hav heter den, utgiven på Ordfront. Den handlar om spelet om fisket, om rovdrift och dammsugning av fiskbestånd, som bland annat lett till nästan total utplåning av ålen (99 procent är väck) och katastrofalt läge för ett antal andra fiskar. Torsken inte minst. Läs den. Jag har den, hör av dig, du kan få låna.

Eftersom torskfisket begränsas nu, så marknadsförs  pangasius, en vitfisk som odlas i dammar i Vietnam. Nyhetssändningarna har varit på kring den här odlingen idag, det är ett nytt förnämligt reportage av Malin Olofsson och Daniel Öhman som ligger till grund för detta. Matens pris heter programmet, går på P1.

Det funkar ju så när man ska toppa produktion, och föda upp så många djur som möjligt på liten yta. Sjukdomar sprids. Antibiotika tillförs. Bakterier blir resistenta. Ny antibiotika in – och resterna släpps ut i flodvattnet.

Kolla in: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4334297#articleToolbar

Även i laxuppfödning medicineras det en hel del eftersom laxen blir smittad av diverse saker. De är inte gjorda för att knös in i nät och leva sina liv så tätt ihop.

Det finns en värld där, under ytan. Hemlighetsfull, storslagen och känslig.

Leave A Comment