Träd


Vargavinter och det är ju underbart, i alla fall om man slipper ge sig ut på vägarna med bil och i alla fall när rummen är varma, och kläderna.
Många långpromenader har det blivit under lediga dagar. Staden är som inramad i vit passepartout, den blir så vacker i snön. Träden också, men de är alltid vackra i mina ögon, vid alla årstider. Gick under dem i Slottskogen idag och njöt. Red under snötyngda björkar häromdagen också, när vi hälsade på min ex-häst Móra i Äspered. Och hennes fantastiska föl Saga. Jag försökte berätta för den lilla tuffingen att jag är hennes gammelmormor, men hon var inte så intresserad.
Marie lät oss rida på ett par valacker (som börjar på K båda två), ut i skogarna bar det. Inget passar så bra i snön som en islandshäst med vinterpäls! Tack, snälla Marie på Stall Bosenlöw! Móra kunde inte fått det bättre än hos er.
Lyssnade på årskrönikan för det lärorika radioprogrammet Klotet idag, när jag återvänt från snöfall och kyla, kul med årskrönikor, tycker jag. Det fanns en del i innehållet som var uppmuntrande att höra också, Köpenhamnsmötet till trots. Forskare uttalade sig om en svängning i människors, inklusive forskarnas, sätt att se på utveckling av t ex städerna. Inte så mycket science fiction-snack längre, om att sätta tak över stan eller att skapa städer i rymden, utan mer basic. Att se över energispillet och resursslukeriet istället. Det finns mycket att göra. Isolera hus, odla på taken, använda träd och växtlighet, bättre trafiktänk, göra biogas av skiten etc etc. I SVT visades en fin film alldeles nyss – Afrikas ryggrad – om kvinnorna och hur deras roll måste värderas och stärkas. Den underbara fredspristagaren och trädplanteraren Wangari Matthai var med, kolla klippet här!

Comments
One Response to “Träd”
  1. ArT skriver:

    >Visst är träd vackra! Och oerhört nyttiga för miljön…
    Här är en fin faktasamling fån Länsstyrelsen:
    http://www.lansstyrelsen.se/NR/rdonlyres/4AE0ACC8-BD85-4FC7-8E3C-F571434AC80B/0/DenbiologiskaklockanFC.ppt#26

    I min forna hemstad sågas det ner vansinnigt mycket träd. De ansvariga kan knappast ha läst ovanstående…. Tur att man flyttade ut på landet för 19 år sen!

Leave A Comment