Tips i januari


Januari är inte kul – lång, kall, mörk och fattig brukar den vara. Kall kan i år möjligen bytas ut mot blåsig. Gör inte saken bättre, direkt. Men här kommer en lista på diverse som fyller tiden med värde och lyser upp så som himlen gjorde för en liten stund sedan. Även januaris soluppgångar ska få sig en bild – just nu slog en solfläck upp på min sovrumsvägg. Fint. Tack. Ännu en morgon fick jag.

Att läsa: ”Anticancer – ett nytt sätt att leva” av läkaren David Servan-Schreiber. Handlar om jordmånen för hälsa respektive för ökad risk att cancercellerna som cirkulerar i oss ska få fäste. Mycket intressant.

Den gamla fina ”Gå ditt hjärtat leder dig” av Susanna Tamaro. En liten pärla som jag påmindes om på skrivardagen i söndags. Läste ut den inatt när jag inte kunde sova, bra sällskap.

Och så programmet för Göteborg Filmfestival – många godbitar där! Lite dyrt per biljett i år, tycker jag, men en hel del filmer blir det.

Att lyssna på: Miljöprogrammet ”Klotet” i P1 är alltid hörvärt. Datorlyssnade häromdagen på årskrönikan och slungades mellan hopp och förtvivlan, både över det som händer och hur det skildrades. Exempelvis att risken för större fossila utsläpp med nödvändighet finns när kärnkraften ifrågasätts och stängs, som i Tyskland. Att utvinning av gas och olja via den vedervärdiga crackningen och oljesanden skulle öka på grund av det goda initiativet avstängning av reaktorer. Bullshit, säger jag. De krafter som vill föröda marker och vatten gör det ändå, de hejdar sig inte med mindre att det förbjuds. Förnybar energi, effektivisering och energisparande ökar om pengar läggs på detta. Om politisk vilja finns. Och det kan gå fort. Blev också livrädd av att höra att miljoners miljoner pumpas in i stora tekniska experiment som de nyfikna forskarna nu tror ska fixa till klimatet; att spruta upp svavelpartiklar i stratosfären! Resonemang bland de rika och mäktiga (kan man tänka sig): Jojo, vi påverkar säkert klimatet men se till att folk tvivlar så det inte blir nån samlad reaktion mot oss – bra det där med IPCC-mailen, perfekt. Och så har vi  ju några inhyrda professorer som är skeptiker, så tvivlet underhålls. Vi kör vidare, folk köper det, folk vill fortsätta som förut. Men vi kan ju kolla om vi kan göra nåt annat, då tar vi makten definitivt. Är inte svavel bra, vulkanutbrott sänker ju temperaturen! Kom igen, grabbar, vi testar!

Mer lyssnande som lugnar efter detta: Den fantastiska Ane Brun.

Att titta på: Har snöat in på  ”Mordkommissionen” (Rejseholdet) som jag köpte en massa avsnitt av i somras. Bara danska i huvudet just nu…jag vet, jag är knäpp. Men den är riktigt välgjord.

En fin dansk serie till som gått i veckan: ”Hundra procent bonde”. Uppfriskande. Man kan leva på olika sätt.

Såg också ”Underkastelsen”  av Stefan Jarl igen när den repriserades häromdagen på SVT. Den är skrämmande och med det patos som Jarl alltid har.

Ett tips till om ni missade den på tv: ”Inside Job”. Say no more.

Sådär. Lite att fylla januari med. Om en månad har det ljusnat betydligt och om en månad till kan den vackraste sången höras, då börjar det om.

Leave A Comment