Sprickan


Vintertiden drog ner rullgardinen, snön överföll ostkusten. Morgonen den 9 november drabbade med osannolika och vedervärdiga nyheter från det stora landet i väst och nu inatt lämnade Leonard Cohen alltihop. De samlas därborta; poeterna, sångarna, berättarna och det vi kan hoppas är att finna ”the crack in everything where the light gets in”.

Jag upptäckte Cohens sånger på riktigt via Jennifer Warnes platta Famous Blue Raincoat. Lyssnade inte särskilt mycket på honom innan dess, det var annat som fyllde mig då. Men de där låtarna. De där bilderna han målade, den suggestiva musiken. Och som hon sjöng.

Mats Klingström tog det ett steg vidare genom sina översättningar på albumet från 2000, Jag är din man. En lysande bedrift.

Nu får vi gå vidare. Fortsätta skapa skönhet. Fortsätta lyssna på dem som har något att säga. Fortsätta tillsammans, forma något ur ruinerna.

Och tystnar vi för ett ögonblick och blundar, kanske vi hör musiken ur sprickan, hör hur de spelar däruppe – Cohen, Bowie, Winehouse, Joplin, Hendrix, Lennon… Ur det svarta kan det vackra växa.

Tack för att ni fanns.

Comments
One Response to “Sprickan”
  1. Ron Dahlquist skriver:

    This is one of my favorite Leonard Cohen songs. I bought the CD because of it.

    https://www.youtube.com/watch?v=9VYXECtjOos

    Happy New Year.

Leave A Comment