Sommardagar


Sommardagarna går och jag försöker vara i var och en av dem. Spara dem, spara doften av älggräset och rödklövern. Suga i mig blåklockans färg och solen, när den tittar fram. Låta huden minnas vinden, kanske inte kulingen igår, men brisen som fläktar här utanför idag, den vill jag ha med mig in i hösten.

Små turer hit och dit består den av, sommaren 2012. Det är inte så illa. Tycker att jag har lyckats pricka hyfsad väderlek, och för en som gillar jeans och tröja-väder bättre än hetta så funkar det. Tjörn och Fengersfors, Högsäters loppisar och Djupadala. Snart bär det iväg till Dalsland igen och vidare till Västanå teater. Sedan en tur till, till Österlen. Aaah.

Den här sommaren kan man faktiskt säga: Välkommen till framtiden! Svår värmebölja i Medelhavsländerna, massor med regn häruppe, hetta och bränder i USA, de värsta skyfallen på 60 år i Kina. This is it. Och värre blir det.

Så jag käkar min veganmat, håller emot flyglusten, sliter på skorna, sitter på 60-bussen, lånar bil ibland (tack Kerstin och Annica). Gläder mig åt Tomas Kåbergers besked idag på radion att sol och vind nu ger världen mer energi än kärnkraften -YES! Gläder mig åt stadssalladsvandringar som hålls i Göteborg, där man kan lära sig använda de växter vi har omkring oss. Gläder mig åt det alltmer spirande intresset för odling – unga greker drar ut på landsbygden och börjar jobba i jordbruket, i städerna odlas det i lådor och hinkar, i parker och rabatter. Gläder mig åt att mina egna små sockerärter i Jonsered hämtat sig från rådjurens knaprande. Gläder mig åt att Fengersfors bruk numera är ett konstnärskollektiv som inte luktar sulfat. Gläder mig åt motkrafterna. Hoppet. Sommardagarna.


Leave A Comment