Ödesdatum


6 augusti. Den första atombomben fälls över Hiroshima. 22 juli. Morden i Oslo och på Utøya. 28 februari. Olof Palme skjuts till döds. 11 mars. Jordbävningen, tsunamin och kärnkraftskatastrofen i Fukushima. 26 april. Kärnkraftskatastrofen i Tjernobyl. 8 januari. Stormen Gudrun. 26 december. Tsunamin i Asien. 24 februari. Ryssland invaderar Ukraina. Och fler datum finns förstås, många fler, både personliga och gällande Jorden och oss alla.

Och 11 september. Nine eleven. Som vred utvecklingen i en annan riktning.

Nu är det 11 september igen. Valdag för landet häruppe i norr. Nu har politikerna pratat, vrålat, mumlat, slängt fram falukorvar och oneliners, jobbat halvt ihjäl sig, slingrat sig – i månader. Somliga (läs de SD-kandidater som avslöjats med att öppet säga det de flesta i det partiet verkar stå bakom, egentligen, under kostymer och välstrukna skjortor) har suddats ut från listorna.

Detta är i sanning ett ödesdatum. Vår framtid, både på kort och lång sikt, ligger i vågskålen. Klimat- och miljöfrågan har, trots allt vi vet, åter hamnat i bakvattnet, vilket kan göra vem som helst förtvivlad. Istället en kakofoni av upprörda röster över det samhälle som växt fram ur orättvisor, cynism, en skev människosyn långt bortom empatin och solidariteten. Som är en naturlig följd av hopplöshet och stängda dörrar. Och inte botas av den medicin som de blåbruna, med ekon även på andra sidan, skriver ut.

Och sen kommer de släpande på kärnkraften som ett sätt att bevara välfärden som vi känner den. Fler poliser, längre fängelsestraff, ingen invandring – och kärnkraft!

Förtvivlan, som sagt.

Men jag är laddad. Morgonen har grytt och jag ska snart iväg till vallokalen. Hoppet lever.

Den 27 september är det 60 år sedan boken Tyst vår kom ut. Rachel Carson trotsade sin bröstcancer och skrev om fåglarna som tystnade eftersom utsädet betats med kvicksilver och om DDT som spreds över nejderna. Den boken gav genklang i världen och startade miljörörelsen.

Låt 11 september 2022 dra upp oss ur hopplöshetens träsk och bli ett datum värt att minnas som ett startskott för varsamheten, solidariteten och för förundran över allt den här planeten ger oss.

Leave A Comment