Nya upptäckter i stan


För att fira att jag är ledig på Kristi Himmelsfärdsdag för en gångs skull – har jobbat på Musik Direkts Riksfestival nästan alla KH-helger sedan 1992 – gav jag mig ut på springtur i Slottskogen. Tidig morgon, men fler var vakna. Jag valde Vargvägen ner, har döpt den till det sedan det oförglömliga mötet i januari. Det var fuktigt och ljumt och det skimrade av späd grönska så jag blev helt tårögd.

Sen kunde jag ju inte vara inne utan på med andra dojor och ut igen frampå förmiddagen. Hann lyssna på ett strålande radioprogram om Grupp 8 innan – säger stort tack till er för att ni fanns!! Tänkte mig en vandring över Älvsborgsbron, den ”underbara, omtänksamma” som Majornas 3e rote sjunger. Där har jag inte gått sen invigningen, som gjordes i november 1966 enligt Wikipedia. Jädrar. Då var jag elva. Nu är jag äldre. Men det kändes bra att gå där trots bullret från alla bilarna. Kisade jag kunde jag nästan inbilla mig att jag gick på Brooklyn Bridge. Regnet drog in när jag var nånstans mitt på, tur jag hade min svarta regnrock från MoMa… Med huvan på ser jag ut som Voldemort i Harry Potter.


På Hisingssidan avtog regnet och jag tog mig ner till Färjenäs och blev helt förundrad! Så fint! En sån bedårande park med gamla husgrunder och äppelträd! Jag skäms nästan, gammal göteborgare är jag, men med noll koll. Har aldrig sett Färjenäs förut.

 

Det byggs kolossalt alldeles intill. Bostadsrätter nära bockkranen (dyra som satan får man förmoda. Fastighetsbolagen ska ju ha sina vinster intakta – det var reportage om dem häromkvällen på svt. Synd bara att havet om inte alltför länge, om vi inte gör något radikalt, kommer att stiga och skvimpa upp på de fina fasaderna). Byggstaket spärrade av gångvägen längs älven men det hade folk resolut vält, det kändes anarkistiskt och härligt. På andra sidan kranen och båthamnen  hittade jag ett alldeles förträffligt fik också, Baka. Ekologiskt surdegsbröd, kakor även för veganer. My place! Heja.

Och sen hann jag precis med Älvsnabben till Rosenlund. Expeditioner i hemstaden, gillar det.

Leave A Comment