Nu startar Jordeliv


Jag har skrivit en bok, en slags uppföljare till den som kom 2010, Om kärleken till livet på en vidunderlig planet (Instant Book). Den här kallar jag Jordeliv – om helig vrede och varsamma visioner. Skrivandet av den startade för ett par år sedan och jag noterar med både tacksamhet och skräck hur mycket som har hänt sedan dess. Har fått uppdatera en hel del på senare tid.

Så småningom kommer jag att lägga boken som en pdf  här på hemsidan, men tänker först presentera ett kapitel åt gången i bloggen, minst ett i veckan blir det. Glad sommar och god läsning önskar jag er, här kommer starten av Jordeliv.

Intro/Vision

Det är inte det att det är möjligt. Inte alls bara det. Min övertygelse är att det är nödvändigt. Att det är den riktning vi måste ha på vår fortsatta vandring här. Den varsamma.

En väg som är öppen för trastsång och milda dofter och som går genom skogar som är skogar. Vägar som kantas av människohem med solceller på taken och vindsnurror här och där och grönska runt om. Hem där vi ryms, som vi har råd med utan att slita ut oss. Palatsens tid är förbi, dem gör vi kulturhus av eller delar upp i lägenheter, bor kollektivt på modernt vis. Odlar, bygger växthus. Städerna blir grönare, mindre sårbara, tystare, renare när biltrafiken minskar och mer ytor kan omvandlas till gång- och cykelbanor och trädalléer som ger skugga och syre och slukar koldioxid. Gröna tak, odlingslotter, smarta hus. Välvårdade gamla hus och miljöer att njuta av.

Ingen behöver fetlöner och bonusar för att arbeta och verka, vare sig nu eller i framtiden, och det beror på att ingen egentligen har behov av det för att göra bra jobb. Bevisligen. Inte en enda sjuksköterska eller fysioterapeut eller lärare har fått en enda bonus i sitt liv, utom möjligen kompensation för utebliven sommarsemester, och ändå sköter de sina arbeten perfekt. Kommer varje dag. Vill utvecklas, bli ännu duktigare. Har de rimliga arbetsvillkor trivs de bra.

Det där att vissa människor skulle ha helt andra behov, det är något vi ler och skakar på huvudet åt numera. Vilken jädra story de diktade ihop, bankdirektörerna och investeringsbolagsVD-arna. Och vi gick på det, politikerna stod inte emot, de lierade sig med kapitalet när de klev iväg från plenisalarna. Vilken grej. Nä. Det är över nu.

Vinst är något annat. Vinst är när Jorden och människorna och andra som lever här vinner. När det blir bättre och mer finurligt och håller längre. Återgår till kretsloppet. När vi mår väl, vill varandra väl, blir våra bästa jag.

Leave A Comment