Musiken

På 80-talet startade spelandet och skivinspelningarna, först med gruppen Trasiga Änglar och sedan som låtskrivare och sångerska på egen hand. Vid min sida hade jag Roger Magnusson och Göran Berg när jag spelade in de två singlarna 1987, men i de berömda Stockholmsstudios jag fick vara i fanns också musiker som Pelle Alsing, Staffan Öfwerman, Irma Schultz, Jean-Paul Wall, Sebastian Öberg m fl. Året efter körade jag på Ulf Lundells Evangeline.

Sedan dröjde det till 1998-99 innan jag spelade in igen, och då blev det EMI-studion i Stockholm, där Peter R Ericson producerade albumet Sorgfågel. Med på den plattan var bl a Magnus Öström, Christer Jonasson, Pal Johnson, Tommy Lydell och Maria Blom.
Jag bodde i huvudstaden i två år 2001-03 och under den tiden spelades min andra fullängdare Guldstoft in, med Mats Klingström som producent och gitarrist och sångare. Även där fanns Pal Johnson med som basist, Maria Blom och Marianne Flynner sjöng vackert, Jonas Sjöblom spelade trummor, Anders Forsslund dragspel och Sten Löfman spelade klaviatur.
Sommaren 2010 började vi spela in Ekon i det tysta i Marias hus i Skåne, Simon Ljungman och jag. Han har producerat den och efter lite mer inspelningar i Göteborg och Stockholm släpptes den i november 2011 – en härlig releasekonsert på ett fullsatt Café Panacea. Musiker på plattan är, förutom Simon, Kim Fransson, Sebastian Ring, Petra Lundin, Louise Wanselius, Maria Blom, Mats Klingström, Johanna Hellqvist och Helena Ljungman.

Och i slutet av 2014 kom skivan och skivboken Underverk. Simon och jag startade inspelningen i New York  i februari och fullbordade den i Nacksvingstudion tillsammans med våra nära och kära; Helena Ljungman, Tobias Ljungman och Johanna Hellqvist, plus de vidunderliga Ola Hultgren och Oskar Stenmark .

Under åren har jag spelat live på många av landets visfestivaler, gjort konserter på allt från bibliotek till Stallet i Stockholm, sjungit på minneskonserten efter brandkatastrofen i Backa i Scandinavium, spelat på konferenser och utbildningsdagar och sjukhus, i Kållered och Minneapolis, i Vårgårda, Esbo i Finland och i Taylors Falls, Minnesota. Och en del ställen till. Jag har också synts på SVT:s Go’kväll några gånger.
Under 2012 gjorde jag ett samarbete med Almakören och Akvarellen, där mina låtar arrangerades för kör av Magnus Ekman och Simon Ljungman.

Under 2016 togs ett gammalt samarbete upp igen. Trasiga Änglar hette ju vårt band på 80-talet och nu spelar vi ihop igen, några av oss. Alla är ju inte kvar här på jord… Men Leif Brandin, Göran Berg och jag spelar och har dragit in Guran Blomgren i det hela. En rad konserter har vi gjort i Göteborg med omnejd. En del John Prine-låtar kör vi, men det är också Alison Krauss, Emmylou Harris, Bob Dylan, The Byrds och annat härligt på programmet. Det har varit bejublat, så vi lär fortsätta. Ibland är vi förstärkta av basisten Martin Corneliusson och trumslagaren Bengt Kristeberg. Numera spelar vi på trio; Göran, Leif och jag.

Ett nytt samarbete har startat, med en gammal kompis, Jörgen Söfelde. Vi har suttit hemma hos mig och repat ihop en rad låtar, både mina och andras och har nu två program att erbjuda – dels berättelser och musik kring min bok Dotter hennes, som kom 2019 och dels ett om att vara Barn i Kortedalas barndom. Jörgen flyttade dit när han var nio år, jag föddes där och bodde där till jag var tio, så vi liksom överlappar varann i erfarenheter av Kortedalaliv.

Simon Ljungman och jag fortsätter vårt samarbete och det händer att jag gör spelningar tillsammans med Mats Klingström. Även andra samarbeten finns  – det är kul! Musik är ju det.

Diskografi

  • Trasiga Änglar (LI LP 3092, 1986)
  • Singlar: Rädd, rädd / En droppe vatten (Hawk 1987) I människoland / Mångalenskap (Hawk, 1987) Stormens öga (Hawk, 1999) Till Johanna (Hawk, 2001) Leonidernas natt (Diva Records 2002) Den här längtan (Diva Records 2003) När sångerna skriver sig själva (Diva Records 2005), På taket (Diva Records 2011), Närmast hjärtat (Sinnamon 2014)
  • Sorgfågel (Hawk CD 2182, 1999)
  • Guldstoft (Diva CD 11, 2003) – Beställ här
  • Ekon i det tysta (DivaCD22, 2011) – Beställ här
  • Underverk (SinnamonCD10 2014)
  • Till Johanna finns med på Kärlekssånger till ett barn (Remixed Records 2002)
  • Den första singeln på Hawk blev glädjande nog av Måns Ivarsson utsedd Veckans Singel i Expressen, när det begav sig, i maj -87.

Comments are closed.