Kör!


När jag var liten sjöng jag i barnkören i Allhelgonakyrkan i Kortedala. Minns hur ledaren sa att man skulle hålla noterna och jag minns att man inte fick sjunga surrande ”J” utan det skulle liksom bara glida ur en. Jag reagerar fortfarande på om artister sjunger J på ”fel” sätt. Konstigt hur det sitter, det som matas in i en tidigt. Sedan var det skolkörer och ett tag i elvaårsåldern sjöng jag i Brunnsbokyrkans kör – vi fick betalt! Två spänn per rep, fem spänn per gig! Där började kapitalet rulla in. I samma veva ville min musiklärare Torsten att jag skulle ta sånglektioner hos honom och jag lydde. Jag lydde ofta på den tiden. Darrade in på den stora och främmande Rambergsskolan varje vecka och tyckte att alla glodde på mig. Det värsta kunde hända där; att de skulle tro att jag tyckte att jag ”var nåt”. Själva lektionerna var bra, han var duktig, han lärde mig sjunga intervall och jag kan nog fortfarande få ur mig en septima om det kniper. Ibland satte han på en skiva med operasångerskan Hjördis Schynberg för att jag skulle få inspiration (!).

Men det pinsamma med att tassa in i Rambergsskolan gjorde att det överst på min önskelista en jul stod: ”Att få sluta sjunga”. Det fick jag. Sen stod jag på händer  och slog handvolter i sju år.

Det där var en parentes. Körer skulle det handla om, det är magiskt med körer. Igår halkade jag in i ett Volvoevenemang i Vasakyrkan via min gamle pojkvän – 40 år sen, hjääälp – Stefan. En sydafrikansk ung sång- och dansensemble var på besök och sjöng tillsammans med Volvos egen kör och Triple and Touch m fl. Grym power, den stora kyrkan fylldes helt.

Den 19 december ska jag lyssna på Lust att sjunga-körens julkonsert, ser fram emot det. Jag har hört dem förut, inte minst häromveckan när jag fick gästa och sjunga en sång för dem i Annedalskyrkan och lyssna på repet. Bästa bästa Simon leder den kören.

Och för inte så längesen satt jag i Möllan och lyssnade på fina kören Aquarellen.

Mycket körer nu – och tänk att de båda sistnämnda verkar vilja samarbeta med mig nästa år och använda några av mina sånger! Det är ju vidunderligt. A dream come true.

Leave A Comment