Kloka människor


Har just satt igång med det roliga uppdraget att intervjua unga personer och grupper som gjort bra saker under 2012. Kulturprojekt som KulturUngdom stöttat på olika vis – allt från musikturnéer till slöjd, från politiskt engagemang i förorten till bokdagar i Åmål. Det hela ska bli reportage till verksamhetsberättelsen som numera görs som ett magasin. Jag har ju slutat jobba på KulturUngdom, har gjort mitt där efter alla år, men detta uppdrag fortsätter jag gärna med. De här mötena ger hopp om nutid och framtid och kunskaper om vad unga människor besitter av envishet och kreativitet och klokhet och medvetenhet.

Träffade Frida i Åmål i veckan, Frida som jobbar bland annat med ungas bokdagar där och som sprudlar av idéer – varför inte använda det gamla dagisförrådet till galleri? Flytta det och ställa det vid biblioteket och låta konstnärer och andra kreatörer använda det till diverse projekt?

Träffade Sara som tillsammans med två andra konsthantverkare gjort en kalender som visar det sensuella i slöjd, Slöjdlustarprojektet – kolla in här!

Träffade Alejandro, en av Pantrarna som nu växer till som rörelse i förorten, inifrån, från hjärtan som slår för rättvisa och politisk medvetenhet. De skriver också i ETC Göteborg varannan vecka. Såhär inleder de i nya numret av tidningen: Pantrarna är födda ur lyssnandet och talandet. Vi lyssnar på ungdomarna på torgen, vi försöker lära oss vad de drömmer om, vad de vill med sina liv, och hjälpa dem på vägen. Vi talar med människorna i förorten och säger till dem att världen tillhör dem, att de är de mest radikala, de klokaste, de vackraste.

Läs krönikan i sin helhet här. I veckans ETC finns också Johan Ehrenbergs formidabla text om energi – ibland, ofta, måste man bara älska den mannen. Ett citat till då, från hans krönika: Den största förändringen av utsläppen från energiproduktionen är faktiskt energieffektivisering. IEA räknade i sin senaste rapport ut att 50 procent av all energi kan sparas i EU. Ja, hälften! Och det är dessutom lönsamt för användarna. (…) Så varför sker det inte då? Det är här klimatfrågan blir skarp på riktigt. (…)

Världens politiker sitter i energiföretagens knä när man idag vill att de ska ta hand om och investera oss ur klimathotet. Det kommer de inte att göra av den enkla anledningen att de tjänar mer på förstörelsen.

Tack för klokheten, folks.

Leave A Comment