Julafton


Denna magiska dag, sista luckan, fjärde ljuset. Jo, jag vet, den är intet för många, den kan vara ett elände, grym och gruvligt ensam, den kan vara ett hån. Men just nu, denna morgontimma 24 december 2017, vill jag låta den vara magisk. Tillåter mig glittrande minnen av dalslandssnö och sparkfärder, lovande paket, mina barn en gång, min älskade som rasta-tomte i slutet på 80-talet, en glad mamma Sonia, dignande fruktfat i Kortedala, julmust i små flaskkorgar och Stilla Natt. Tar plats i grandoften, äter en vörtmacka med rödbetssallad till frukost, tänder det sista ljuset. Njuter av att veta att Olle och Joel med föräldrar kommer i eftermiddag, att resten av familjen samlas om några dagar.

Kylskåpet är knökat med julmat, utan plågade grisar och rå fisk. Känns bra. Svingott är det, jag har smakat. Det som återstår att göra är en Bengtsson, senapssås till inlagda auberginen och griljering av Happy Vegan-rulle.

Är en happy vegan idag. Tillåter mig därför att lista det som gör mig hoppfull, trots allt, denna julafton:

  • Solenergins enastående framgångar, elbilarna, medvetandehöjningen – nu händer det
  • #metoo förstås, och min grupp #närmusikentystnar – nu händer det jävlarimig
  • Att för helt andra saker kända människor som Malena Ernman, Heidi Andersson och Björn Ferry blivit stora kloka talespersoner för klimat och miljö – det händer!
  • Att nätverk som #vistårinteut finns och påverkar, slåss för att vi ska behålla vår mänsklighet och för medmänniskor på flykt – varma händer i kölden
  • Och, rent personligt, att musiken ljuder i mitt liv & hjärta (som verkar hålla ett tag till), att tid nu finns till den och till mina skriverier och till barnbarnen och vännerna och syrran och till lönearbete när jag vill (om nån vill ha mig). Lycka.

Kära medvarelse, vem du än är – en magisk dag önskar jag dig. Och en Stilla Natt.

 

 

Leave A Comment