Jordeliv. Kapitel 14, Vinsten


Det ska gå med vinst. Min lilla enskilda firma ska det, det står i regelverket. De globala konglomeraten lever för det, aktiebolagen ska ha utdelning, kapitalet ska växa. Vinst. Jaha. Vad nu det är. Vi har konstruerat märkliga system, där värden kan stiga och sjunka dag för dag. Plötsligt rasa. Obegripligt i sig.

Men kan inte vinsten i alla fall se olika ut? Att kunna rulla på såpass att rimliga löner till dem/oss som gör jobbet kan betalas ut, att kunna förbättra det som behöver förbättras, säkra upp arbetsmiljön, se till att personalen trivs och mår bra – är inte det vinst nog?

Lyckligtvis finns det ju bolagsformer, i alla fall här i landet, där vinsten ska återinvesteras i företaget. Det finns kooperativ. Ekonomiska föreningar, sociala företag. Bra. Frågan är varför inte alla företag är sociala företag? Enligt resonemanget ovan, vår tillvaro på en planet med ändliga resurser, borde väl cirkulärt, hälsomedvetet, resurssnålt vara ledord? Att även stålarna vandrar den vägen? Vem, mer än de redan rika, vinner på att vinster delas ut, vinst på kapital som kanske ärvts, kanske spekulerats fram? Jorden? De/vi som gör arbetet ”på golvet”?

Enligt forskningen så mår invånarna bättre i samhällen som är mer jämlika. Förhållanden mår bättre om de är mer jämställda. Vi mår alla bättre om vi är i ögonhöjd med varann.

Inte svårt att förstå att de med materiella rikedomar är rädda för att förlora dem, så funkar vi ju. Men ingen kan ta sig rätten att förbruka mer än någon annan. Inte egentligen. Dessutom är lyckan på intet sätt avhängig av vare sig hög inkomst (över en viss nivå) eller glitter och lyx. Vi anpassar oss. Det vi däremot mår dåligt av är att falla ur ramen, inte få vara med i vår flock. Vi jämför oss med varann.

Världen tycks tolerera att den där enda procenten med alla sina tillgångar får lov att leka vidare, att köra sitt eget race på resten av Jordens, klimatets och allas vår bekostnad. Varför då? Makt, förstås. Rädsla från alla håll, förstås. Idag äger åtta män lika mycket som hälften av hela Jordens befolkning. Hallå.

Leave A Comment