Inte klokt


Nu har jag sett ännu ett program om hur våra gemensamma pengar flyter bort och ner i de så kallade riskkapitalisternas vida och djupa fickor. Stormen ryter utanför och jag ryter i den intet ont anande soffan och tänker på vad mamma Sonia skulle sagt. Vad hon skulle tyckt om det land hon var med och byggde, om den skola hon var så glad fanns för oss. Vad hon skulle tyckt om Carema & co som skor sig på vanvård av gamla människor, vad hon skulle sagt om det som kallas valfrihet. Hon hade inte varit nådig, Sonia Maria, och hon hade haft rätt.

Landet vi ärvde. Det som skulle vara för alla. Ett klokt, solidariskt bygge, där klyftorna mellan människor  skulle byggas mindre, inte växa till nån slags Grand Canyon. Det lyckades inte helt, verkligen inte, men vägen var vacker och riktig. Nu raseras allt. Och vad gör vi åt det? Hallå?

Inget annat land tillåter att skattepengar trycks in i ena änden av skolor och sjukhus och äldreomsorg och förskolor, tar vägen via stora koncerner och skatteparadis och sedan plockas ut som vinst. Givetvis tillåts inte det, inte ens i ett högerstyrt Storbritannien. Det handlar om våra gemensamma pengar. Det handlar om våra barn och unga. Det handlar om våra medmänniskor som blivit gamla och sjuka och behöver vård. Det får aldrig bli business. Nu visar sig också baksidorna, vad konkurrensen gör; fusk med betyg för att locka elever, fusk med närvarokoll för att behålla stålarna som eleverna genererar, datorer till eleverna, som det visar sig att de mest använder till dataspel, i alla fall på John Bauergymnasiet i Sundsvall. Ett danskt bolag har köpt den koncernen nu. I Danmark kan de inte göra stålars på utbildning, så de köper in sig i svenska skolan istället. Titta på UR:s Världens bästa skitskola på svt play. Gör det.

Inte var det väl det här vi ville?

Leave A Comment