Hantverk och gärdsmygar


”Att skriva är magi, precis som annan kreativ verksamhet är det själva livets källa. Vattnet är gratis. Så drick. Drick dig otörstig.”

Hear, hear. Det är Stephen King som talar, i sin bok Att skriva – en hantverkares memoarer. Jag håller med och jag har sugit åt mig en hel del fina tips. Han skriver rakt på, nästan burdust, med en stor kärlek till berättandet. Många goda råd, inte minst kring bearbetning av texter. Roligt är det också, jag gapskrattar emellanåt i min ensamhet i soffan. Har noterat visdomsorden i min parisiska anteckningsbok.

Jag har varit ute och kanat i Slottskogen idag, mellan kapitlen, och insett att det får fanimig bli ett broddinköp. Risken är överhängande att man står på arslet innan vintern är slut, det är ju rent magnifika islager på gångvägarna. Och än är det bara januari… men fåglarna har börjat sjunga, har ni märkt det? Talgoxar och blåmesar kvittrar stillsamt i det tilltagande ljuset.

Igår när jag halkade nerför berget mot stan stannade en liten röd bil alldeles framför mig, tvärs över trottoaren. Ut hoppade två unga killar, klädda i svart. Jag kom att tänka på lägenhetsrån, konstigt hur tankarna går, men hörde sen hur en av dem sa med låg, intensiv stämma, med blicken fäst på vresrosbuskarna i planteringen: ”En gärdsmyg! Jo, det var en gärdsmyg!”

Inga rånare, alltså, utan fågelskådare. Världen var god igen och jag fortsatte lättad och glad mot Linnégatan.

Har ni en stund över på onsdag kväll, kom till Lohrs Pocket MedMera på Kapellplatsen vid 18.30. Då berättar jag om skrivandet av min bok, läser lite och sjunger ett par sånger från plattan i vardande. God fika kan inköpas, liksom böcker till releasepris – välkomna!

Comments
2 Responses to “Hantverk och gärdsmygar”
  1. Ida skriver:

    Fågelskådarkillarna, hujedamig va roligt! Något liknande hände mig för ett tag sedan när jag gick med hundarna i stan. Då kom ett gäng unga killar på cykel mot mig, dom såg livsfarliga ut och jag hann tänka både ett och annat. När jag gått förbi skrek den ena: Du tjejen! Och jag tänkte att nu kommer det. Han ville bara säga att han tyckte att hundarna var gulliga. Så kan det också vara!

  2. Kim skriver:

    😀 jag har också känt mitt hjärta i halsgropen vid några tillfällen i liknande situationer och efter en stund fått stå där med skämsens rosor på kinderna när jag väl börjat andats igen 😀 Tack för ikväll!

Leave A Comment