Hänt i veckan


Unga utnyttjas. Arbetslösheten bland dem är eländigt hög, sköter man inte sina eftertraktade provanställningar är det bara att gå. Nya 20-25-åringar knackar på dörrarna till McDonalds och Lidl och Phone House och andra – i Dokument Inifråns reportage var det dessa som lyftes fram, det finns fler. Vill man något, vill man fram, är det bara att ställa upp på arbetsgivarens nycker, arbeta gratis, lyda.

Det är som ekon av en annan tid – eller från andra delar av världen idag ( som vi officiellt, om än inte när vi shoppar) är kritiska till.

Unga har hälften så mycket i medellön som övriga i samhället, det sas på nyheterna i morse. De tjänar väl bättre än de 1,33 kr som kinesiska arbetare får per babyklänning (enligt GP igår) men det är samma gamla mekanismer, samma girighet, samma beredskap att utnyttja respektive gilla läget.

Ibland kan man tänka att vi kommit längre. Men krafterna som vill ha det såhär är starka.

Och annars? Jo, ett uppmuntrande reportage idag om återvinning – i Göteborg har försök gjorts att ta tillvara brukbara prylar från tippen och det har gått finemang. Innebär stora besparingar av resurser och energi och minskade utsläpp. Sprid!! Och varför inte låta människor som just nu står utanför arbetsmarknaden  vara med i den hanteringen, så som de gjort i kooperativet Macken i Växjö? Där jobbar de med hantverk och formgivning, baserade på återvunna saker. SMART.

Och mer? Dimma över stan, snart ska jag bege mig ut i den – rep med Simon väntar, det är roligt, det.

Har du vägarna förbi Alingsås imorgon kl 13, titta in på biblioteket! Jag läser ur boken, berättar och spelar lite. Välkommen!

Leave A Comment