Den allra ljusaste dagen


RödklöverSommarsolståndet. Idag. Den 21 juni. Ljusare än så här blir det inte på den norra hemisfären. I ett litet rikt land, berömt för sin eviga sol över fjäll och älvar, som säger sig vara glädjerikt och fritt, i detta land, ska parlamentet idag rösta om det vackraste som människor någonsin fått ur sig – de mänskliga rättigheterna. Inklusive barnens.

Årets ljusaste dag står dessa rättigheter på spel. Möjligen något kallsvettiga fingertoppar ska trycka på de knappar som de flesta partier enats om – att familjer inte ska få återförenas. Att ingen ska få slå sig till ro här. Att de som vill rädda sig och sina barn från bombregn och en framtid som inte verkar finnas, får pröva någon annanstans. Inte här. Inte i det vänaste land uppå jord, det vill vi ha för oss själva.

För några år sedan skulle detta vara otänkbart, kallas vid sitt rätta namn – främlingsfientlighet, cynism, kränkning av mänskliga rättigheter. Jo, fler länder i Europa och världen ska ta emot de som tvingas fly. Jo, ansvaret ska fördelas. Jo, absolut. Men om parlamentet i Sverige, lett av ett parti, som gärna vill förknippas med begrepp som solidaritet och jämlikhet, röstar igenom förslaget, visar vi inte vägen för dem som inte tar det här ansvaret, vi gör som de gör. Vänder de utsatta ryggen.

Ljusare än idag blir det inte. Men vi tar steget in mot mörkrets hjärta.

 

Leave A Comment