Dagarna är räknade


Tidningen ETC har startat nedräkningen. 800 dagar kvar att rädda klimatet. Idag är det nr 798. Fullt fokus där, på vår gemensamma ödesfråga. Den som hela tiden halkar neråt på politikernas prioriteringslista, tycks det. Som att den egentligen kan betraktas som en sådan, en fråga bland de andra; jobben, skolan, migrationen, försvaret… Hur tänker vi egentligen, höll jag på att skriva, men nu skickar jag iväg undringen till makthavarna – hur tänker ni? Tänker ni? Förstår ni? Men är för intrasslade i kapitalet, maktspelet, företagen, exporten – och har siktet inställt på de närmaste fyra åren?

”Våra politiker har, under inflytande av storföretagen svikit oss. När de nu driver planeten mot ruinens brant är det dags för omstörtande, fredlig civil olydnad”, skriver journalisten George Monbiot i ETC i dagens nummer. Och i artikeln intill citeras kloka skolstrejkande hjältinnan Greta Thunbergs tal, det hon ska hålla idag i London, i samband med uppstartsmötet för rörelsen Extinction Rebellion. Hon ifrågasätter varför unga ska satsa på skolan: ”Varför ska jag studera inför en framtid som inte finns? Vad är det för mening att lära sig fakta när våra politiker och vårt samhälle ignorerar vetenskapen?”

Prenumerera på ETC, etc.se. Läs Naturens hemlighet av Eva Sanner (och gärna min bok Om kärleken till livet på en vidunderlig planet – den är slut i fysisk form, men finns som pdf här på hemsidan). Fyll på med kärlek och inspiration och kunskap och förändra det du kan, påverka de du möter, sätt dig i skogen en stund eller vid havet, och andas. Stötta Greta och alla andra som kämpar för oss och vår överlevnad. Det är faktiskt så. Vår överlevnad. 60 procent av ryggradsdjuren är redan utrotade. Även om många av oss verkar rätt ryggradslösa så tillhör vi den gruppen. Vi är del av. Vi kommer inte undan.

 

Leave A Comment