Allt är fel


Krig. Det går inte. Det går inte ihop med någonting som vi lär våra barn, går inte ihop med lagarna, från stentavlor till nationers lagböcker. Går inte ihop med det vi tror på och lever efter. Allt är fel.

Straffen är tuffa för mord och ingen ifrågasätter det. Vi får inte ta livet av varann. Vi får inte förstöra andras egendom, inte bränna ner hus, inte bomba sjukhus. Inte kränka barn, inte destruera deras framtid. Inte våldta kvinnor. Det finns lagar, det finns FN:s stadga om mänskliga rättigheter, barnkonventionen finns och det finns överenskommelser om skydd av natur.

Allt detta är som bortsopat i krig.

Nu står husskelett, sönderbombade, tomma i Ukrainas städer. Nu dör människor av bomber och granater. Nu hotas det med kärnvapen och nu brinner kärnkraftverk. Nu flyr människor sina liv och hem och måste försöka skapa sig ett liv där de inte alls vill vara, barn gråter efter sina fäder. Nu tvingas unga människor mörda varann och göra allt det som i den vanliga tillvaron är fullständigt galet. Och blir skadade för livet om de överlever.

Psykopatiska makthavare, läs V. Putin, driver fram vansinnet och skrämmer folk till tystnad och lydnad.

Allt är rubbat, allt är vänt upp och ner. Igen.

När upphör detta? När kommer rättmätigt valda ledare som inte drivs av sjukliga behov av makt och egen rikedom? (Och rädslor, givetvis.) När kan vi få en värld där lagar gäller, alltid, oavsett? När kan vi lösa konflikter med diplomati och samtal? Är vi människor mäktiga detta?

Allt är fel nu. Igen.

Leave A Comment